top of page

Om oss

2.png

Nu övergår vi i Folkteatern i Dalarna, en fri teatergrupp i Dalarna!
 

Med högt ställda krav på konstnärlig kvalitet sträcker sig Folkteatern i Dalarna över hela Dalarna och ut i Sverige för att erbjuda teater under hela året.

Folkteatern i Dalarna ska vara en teater där alla känner sig välkomna. Vår verksamhet ska vara professionell och en plattform för yrkesverksamma scenkonstnärer och scenarbetare i regionen.

Vi vill etablera oss i regionen som ett alternativ, som en medaktör och motaktör till den redan etablerade konsten i regionen. Vi tror att det råder en brist på teater och att en stor grupp människor i länet skulle attraheras av en ny teater som var deras.

 

Vi ska göra vårt yttersta för att skapa utifrån höga krav vad gäller konstnärlighet och genomförandekvalitet. Vi ska jämföra oss med de bästa aktörerna i landet och vara en av dem. 

 

Vi siktar på att bli en institution i Dalarna och en emotsedd plats för kultur. Du som publik ska vänja dig vid en hög nivå på teatern och våga efterfråga densamma. 

 

Vi spelar teater i Borlänge kommun och Falu kommun samt gästspelar i övriga regionen. Dessutom bedrivs turnéverksamhet i Mellansverige. Spelplatser är allt från städer till mindre orter och byar där professionell teater sällan tar sig.

 

Det mest utmärkande med vår verksamhet skall vara strävan efter kvalitet. Vi skall modigt våga jämföra oss med landets främsta teatrar och på det sättet ska vi inte bara vara en regional angelägenhet utan på sikt verka för att bli nationellt erkända för våra föreställningar. Vi vill påstå att storstadsregionerna inte har ensamrätt på utmanande, konstnärliga och kvalitativa produktioner. Vi verkar alltid inkluderande vad gäller vår publik och tror inte att bra konst och teater är exkluderande för någon grupp i samhället. Vi tror att alla oavsett grupptillhörighet är mottagliga för scenkonst och brister kommunikationen är det avsändarens fel.

 

Vi låter oss inspireras av FN:s 17 globala mål. Vi tror på allas lika värde oavsett sexuell läggning, kön, etnicitet, hudfärg eller funktionsvariation. Vi vet att tillgången till kultur ska vara en demokratisk rättighet och vill verka för att scenkonsten ska vara levande över hela Sverige, bland annat genom att statens gemensamma kulturfördelning sker på ett rättvist och geografiskt logiskt sätt. 

Folkteatern i Dalarna
porträtt_annahedstrom1.tif

Kostymör

ANNA HEDSTRÖM

Anna Hedström är textilkonstnär och har arbetat i ett brett fält mellan scenkläder och fri konst. Hon gör kostym till Biet i Huvet och har tidigare varit kostymtecknare på bland annat Dalateatern och Dalhalla Opera. Anna är utbildad på Konstfack och Edinburgh Collage of Art.

_23I0007_edited.jpg

Skådespelare

CAROLINE RENDAHL

Caroline Rendahl är en frilansande skådespelare utbildad på Teaterhögskolan i Malmö åren 1996-2000. Hon har jobbat på Malmö Stadsteater, Regionteatern Blekinge/Kronoberg, Sörmlands Musik & Teater samt på Byteatern i Kalmar. Caroline flyttade till Falun 2011 och har sedan dess främst arbetat på Dalateatern. Utöver detta har hon även gjort Film och TV samt läst in böcker för Radio.
Under det senaste året har Caroline varit med och startat två fria teatergrupper; Kulturföreningen Audiens samt Teater Tribus, där hon fungerar både som skådespelare, regissör samt musiker. På Folkteatern i Dalarna medverkar Caroline i Telemakos.

Eleanora_porträtt_2017.jpg

Skådespelare

ELEANORA DELOUGHERY NORDIN

Eleanora DeLoughery Nordin är frilansande skådespelare, utbildad vid Teaterhögskolan i Malmö 2004-2008. Hon är ursprungligen från Göteborg, men har de senaste ca 10 åren bott i Dalarna. Hon har tidigare arbetat på bl.a. Dalateatern, Riksteatern, Västanå Teater samt startat upp och driver den fria, sporadiskt aktiva scenkonstplattformen ScenKonstellationen som har sin bas i Sågmyra utanför Falun. Biet i Huvet är hennes första produktion med Folkteatern i Dalarna. Eleanora medverkar också som skådespelare i Aldrig våga visa sig svag.

Emil bild.jpg

Skådespelare

EMIL ROOS LINDBERG

Emil Roos Lindberg är född i Råneå utanför Luleå men flyttade tidigt till Härnösand där teaterintresset väcktes till liv och han började på kulturskolans teaterverksamhet som nioåring. 
Teatern förde honom vidare söderut efter gymnasiet till Skara och studier på Skara Skolscen 2013-2014 och därefter ut mot västkusten och Teaterhögskolan i Göteborg där han läste kandidat i skådespeleri åren 2014-2017. 
Hösten 2016 gjorde han sin praktik på Dalateatern i Falun i och med iscensättningen av Patrik Sjöbergs självbiografi Det Du Inte Såg där han gestaltade den utsatta Patrik som ung. Här lärde han även känna Folkteatern i Dalarnas konstnärlige ledare Jon, som var med i samma uppsättning.  
Efter examen våren 2017 har han frilansat med både tv, film och teater - det sistnämnda även som regissör - och har blivit en återkommande skådespelare i en mängd olika roller på Astrid Lindgrens Värld.
Nu är han tillbaka i Dalarna, men den här gången på Folkteatern i Dalarna och medverkar som skådespelare i Biet i huvet, Aldrig våga visa sig svag och Telemakos.  

IMG_20160406_225950.JPG

Ljus, ljud, teknisk support

GUM VIKTOR OHLSSON

Gum Viktor Ohlsson, uppvuxen i Mora, har sedan 2016 varit en vital del av Sundborns Teater.

2018 flyttade han till Västerås och Västmanlands Teater, där han nu arbetar som teknisk producent. Viktor är dock närvarande i alla projekt Folkteatern i Dalarna gjort. I Skratt och Skräck står Viktor för ljus och ljud. I Biet i Huvet och Telemakos ansvarar han för ljus och är teknisk support.

20191011_101720-1_edited.jpg

Skådespelare

HUGO EMRETSSON

Hugo Emretsson är född i Göteborg, och eftersom både mor och far arbetade med teater fick han tidigt upp ögonen för skådespelaryrket. Efter Teaterhögskolan i Malmö och examen 1998 arbetade Hugo i Stockholm på alla de stora teatrarna, fick prova på både film och TV och även en titelroll på Dramaten. Efter att ha valt småstad framför storstad 2010 har han i Falun kunnat ses bl.a. i Dalateaterns uppsättning "Audiens" som han även regisserade, "Under hallonbusken" på samma teater, samt FEV:s reklamkampanj för fjärrvärme. 

Hugo medverkar som skådespelare i Aldrig våga visa sig svag.

johannes_edited.jpg

Tekniker

JOHANNES THYDÉN

Johannes har studerat teater på gymnasium i Mora, finsnickeri i leksand, och teater på bergslagens folkhögskola i Norberg där han spenderade det sista av sina tre år på Västmanlands teatern som praktikant. Där fick han jobba med flera andra teatrar så som Riksteatern och Örebro länsteater som regiassistent på uppsättningar som Katt på hett plåttak och En slavisk dans. Johannes var samtidigt tekniker på flera föreställningar på bergslagens folkhögskola. 
Johannes har under ett flertal år arbetat som hump på Dalateatern, i projekt som Bergstagna och Sweeny Todd. Sommaren 2021 medverkade Johannes som skådespelare i Ronja Rövardotter med Rättviks Teaterförening. På Folkteatern i Dalarna medverkar Johannes som tekniker i Telemakos. 

Karlsson_Jon_005.jpg

Konstnärlig ledare, regissör, skådespelare

JON KARLSSON

Jon Karlsson är född och uppvuxen i Falun och det var också här hans teaterintresse föddes i tidig ålder efter att ha sett Dalateaterns barnuppsättningar. Han är grundare och initiativtagare till Sundborns Teater. Mellan 2000 och 2004 utbildade sig Jon på Teaterhögskolan i Malmö. Efter utbildningen har han jobbat på Dramaten fram till 2015 där man kunnat se honom i ett tjugotal föreställningar genom åren. 2016 var han tillbaka där allt en gång började, på Dalatetern i föreställningen "Måsen". Jon har stått för idé och regi till alla Sundborns Teaters föreställningar. Han har även medverkat i dem. 

Kontakt: jon.karlsson@folkteaternidalarna.se

kristin_edited.jpg

Tekniker

KRISTIN DANIELSSON

Kristin är utbildad attributmakare och har arbetat både med TV och teater, bland annat på SVT:s Wild Kids och på Västmanlands Teater. 2018 gjorde hon delar av scenografin till Sundborns Teaters Stenar i Fickan. 2020 sköter Kristin tekniken till Biet i Huvet.

Mattias Åhlén.jpg

Skådespelare, producent

MATTIAS ÅHLÉN

 Mattias Åhlén är uppväxt i byn Storvreta en mil utanför Uppsala. 2006-2010 utbildade sig Mattias på Teaterhögskolan i Malmö. Före och efter utbildningen har han arbetat på ett flertal teatrar, stora som små, framförallt i Malmö, Stockholm och Göteborg. Våren 2016 medverkade han i Sundborns Teaters första uppsättning, Hjärnornas Kamp, och har sedan dess varit en del av Sundborns Teater och Folkteatern i Dalarna. 2020 medverkar Mattias som skådespelare i Biet i Huvet och Skratt & Skräck samt som spelledare i Aldrig våga visa sig svag. Han arbetar även som producent i teaterns löpande verksamhet.

Kontakt: mattias.ahlen@folkteaternidalarna.se

L1017107.JPG

Composer

PAUL EVANS

Paul Evans is a Composer / Producer / Engineer born is the UK. He spent 10 year in Iceland working for the Bedroom Community Record label at Greenhouse Studios in Reykjavik, before moving to Sweden where he now lives and works. Pauls career spans many projects and genres from video games to theatre; experimental electronic to classical music. Paul is the composer for Biet I Huvet and Telemakos.

Personal
Sundborns Teater

Sundborns Teater

Bra teater för alla

Vi eftersträvar att genomföra underhållning av högsta konstnärliga nivå.

Sundborns teater ska med  skådespelare, regissörer samt övrig personal göra en teater som berör och engagerar, ger skönhetsupplevelser, oroar och roar.  Processerna ska hela tiden ledas av viljan att göra det yttersta och av högt ställda mål.

 

Vi vill berika kulturlivet lokalt i Sundborn och i Falu kommun men också vara en teater för hela Sverige och all den turism som frekventerar Sundborn.

Teatern ska vara en mötesplats för kulturen i Sundborn. Teatern ska tillsammans med Carl Larsson-gården, Stora Hyttnäs och Sundborns andra sevärdheter vara ytterligare ett skäl till att få besökare att stanna längre i bygden. Teaterns evenemang ska vara lika attraktiva för de lokalt boende som för de ditresta.

Sundborns Teater har på kort tid blivit en återkommande och uppskattad händelse om somrarna. Som publik kan du lita på att Sundborns teater gör sitt yttersta för att göra  bra  föreställningar, evenemang och kringarrangemang.

Vi tror på alla  människors lika värde oavsett kön,sexuell läggning, ras eller etnisk härkomst, oavsett ideologisk inriktning eller religös övertygelse. Vi tror på solidaritet och omtanke om din nästa.

Sundborns Teater kommer även i framtiden producera sommarteater i Sundborn.

bottom of page